Iza Ogledala

IMG_4711

 Mirjana Petrović

Joga koju zajedno vežbamo nije opterećena stilovima, pravcima ili školama, i rasterećena je balasta pseudo tradicije. U njenoj osnovi je hata, odnosno moderna posturalna joga, obogaćena savremenim saznanjima o bezbednosti vežbanja i potvrđena kroz lično iskustvo. Od početka do kraja vežbanje je jedinstven neprekinut tok asana (jogičkih položaja) koje proističu jedna iz druge u skladu s prirodnim slobodnim disanjem (vinjasa). Časovi se razlikuju po strukturi i dinamici. Vežbanje je bezbedno i neforsirano, dostupno i onima koji jogu nisu nikada vežbali, kao i osobama koji pate od široko rasprostranjenih problema vezanih za kičmu. Na časovima ne radimo položaje koji su biomehanički neopravdani, pa čak i opasni, iako pripadaju uobičajenom hata joga repertoaru (npr. stoj na glavi).

U ovoj jogi slobodnog stila naglasak je na osvešćivanju tela i disanja. Unutrašnji doživljaj tela, uma i duha pokrenut tokom vežbanja, probudiće u vama radoznalost i želju za daljim istraživanjem sopstvenog bića. Za to nije potrebno izvođenje komplikovanih i zahtevnih poza, niti je važan nivo fleksibilnosti. Vežbanje joga asana pomaže nam da telo dovedemo i održimo u optimalnoj formi, um smirimo i da uspostavimo opštu životnu ravnotežu. Ukazivanjem na osnovne principe izvođenja asana, od sveg srca nastojim da ljudima pomognem da osveste svoje telo i da se istinski, iskreno i s razumevanjem povežu s njim.

Obuku za instruktora joge završila sam kod učitelja Peđe Gnjatića u studiju Shiva Shakti, gde sam nastavila da učim i podučavam. Osnovala sam Facebook grupu JOGA INFO koja je otvorena za sve koje joga zanima, bez obzira na školu ili stil joge. Nedavno sam pokrenula blog Ogledalo joge. Trenutno prevodim knjigu Gange Vajta, slavnog američkog jogina i učitelja joge, koju odlikuje moderan, nedogmatski pristup praksi joge kao fizičkoj i duhovnoj disciplini. Bila sam asistent na kursu Učenje i podučavanje joge. Sa mnom možete da vežbate uživo u studiju, ali i uz na ovim prostorima jedinstven program snimljenih časova.

Član sam nezavisnog joga udruženja IYN (teacher 200).
IYN

BGilogo-with2taglines1-2015-01-01

NAMASTE 🙂

 

 

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s