Lična praksa

Kako održati zainteresovanost i kontinuiranu praksu tokom letnjih meseci kada su studiji zatvoreni, kada ste na odmoru, kada vam je vrućina da odete na čas, kad vam je zima da odete na čas…

Ne lutajte po internetu u potrazi za nečim što vam je lepo za oko. Izgubićete vreme tragajući, a umesto inspiracije, najverovatnije ćete završiti frustrani i obeshrabreni. Ili, još gore, pokušavaćete da (u)radite nešto zašta niste spremni, i izložićete se opanosti da se povredite. Internet je pun loših, pogrešnih pa čak i opasnih vežbi, pogrešnih i nedovoljnih instrukcija, pseudo joge. Velikim delom reč je o (samo)promocijama ili selfijima, a ne o širenju znanja. Ako vam se čini da vam je pomoć videa ipak neophodna, birajte pažljivo. Ogledalo joge nudi program vežbanja preko interneta.

20141130_134307

PRIPREMA:
Obezbedite optimalne USLOVE za vežbanje: 
napravite prostor, ne samo mesto gde ćete rasprostrti prostirku, već i u danu i, što je najvažnije – u sebi. Minimalizujete mogućnost da budete prekinuti. Budite realni, i planirajte vežbanje prema svojim potrebama i mogućnostima. Izaberite doba dana ili dane u nedelji kada je najmanja verovatnoća da će vam iskrsnuti neka obaveza.

Ako ste spokojni na mestu gde ste rasprostrili prostirku, ako vas ništa ne remeti, to je pravo mesto. Obezbedite dovoljno prostora (bar dva kvadrata), i dovoljno vazduha. Savete za samostalno vežbanje i vežbanje uz video, kao i kako da stvari koje imate u kući iskoristite kao pomagala, pogledajte ovde.

Ako vam je potrebna muzika, bilo da pokrije druge zvukove koji vas remete, ili kao podloga za vežbanje, ona ne bi trebalo da vam odvlači pažnju.  Reči pesama znaju da nas  ponesu i odvuku pažnju iz tela.

Ako vežbate napolju, u letnjim mesecima ne vežbajte na  jakom suncu. Vežbanje napolju ima svoje prednosti ali i mane. Otkrićete ih. 🙂

Dužina vežbanja nije važna i nemojte da se 20140527_133715njome opterećujete. Ne gledajte u sat. UKLONITE GA. Koristite alarm ako znate da vam je vreme nečim ograničeno. Tajmer je idealna varijanta, da vas ne muči razmišljanje koliko je vremena prošlo i koliko ste dugo vežbali. Opustite se i zaboravite na vreme. Tajmeri za pametne telefone su idealna varijanta. Ako se bojite da ćete se izgubiti u vremenu, namestite tajmer da vas podseća zvukom gonga ili zvona svakih 15 ili 20 minuta. Za početak, sasvim je dovoljno ako vežbate dvadesetak minuta ili pola sata.

PRAKSA:

Bez obzira na to koliko dugo vežbate jogu, koliko ste fleskibilni, kada se prvi put nađete sami na prostirci neminovno će vam se nametnuti pitanje šta treba da radite. Pokušaj da se setite kako izgleda čas samo će da vas blokira, i umesto da radite jogu, razbijaćete glavu.

Imajte na umu da je ovo vaša lična praksa, koju vi dizajnirate samo i isključivo sami za sebe. Da biste bilo kako počeli, biće vam od pomoći da se držite određene strukture.

Centrirajte se:  na početku obavezno smirite um i otvorite disanje. Sedite u laganu pozu, opustite se i dišite prirodno, puštajte da se stomak i grudni koš slobodno šire; vratite pažnju u telo, u uzemljenje i osećaj disanja. Ako vam se radi neka pranajama koju poznajete, ako osetite da bi vam trebala da se bolje centrirate, uradite je. Centriranje je veoma važan deo vežbanja, od kvaliteta uvodne relaksacije i vraćanja pažnje u telo i na disanje zavisiće dalja praksa.

Obavezno zagrejte telo na način koji vam najviše odgovara, bilo da je to pozdrav suncu, ili nežnije, senzitivnijim zagrevanje kičme, zglobova, mišića i svih sistema kako obično radimo na časovima Ogledala joge.

Izaberite nekoliko jednostavnih poza, ne komplikujte, posvetite se svakoj svim srcem. Opustite se, i radite ono što vam telo traži, i koliko vam telo traži. Pronađite svoje granice. Istražite kada vam je udobno, a kada vam je potreban izazov. Ne postavljajte sebi prevelike zahteve. Slušajte svoje disanje, neka vam ono bude metronom: neka pokret i asane budu u skladu s njim.

Bez spoljašnjeg učitelja preostaje vam jedino da osluškujete sami sebe, i da učite iz sopstvenog iskustva. Uspostavljanje veze sa svojim telom je proces, a ne događaj. Ako se vaše telo i vi još jasno ne razumete, još pre vežbanja izaberite jednostavne vežbe koje su vašem telu poznate. Uradite poneku vežbu iz svakog položaja: par sedećih, par stojećih, par ležeći na stomaku, par na leđima. Uradite omiljeno uvrtanje. Ako ste jednog dana propustili neku kategoriju, uradite je sledeći put.

Setite se da menjate asane i da radite i one poze koji vam ne idu najbolje, a pogotovu one gde imate ograničenja. Izazov će vas inspirisati.

Vežbanje obavezno završite relaksacijom u šavasani. Ako imate prilike i poželite, ostanite mirni u sedećoj pozi koliko god vam prija.

Lična praksa je idealna prilika da vežbanje u potpunosti prilagodite sebi i svom telu. Samo vi znate gde su vaše slabe tačke. Posvetite im pažnju od samog početka. Dopustite da tokom zagrevanja osetite kakva bi vam praksa prijala, laganija ili malo jača. Imate priliku da izaberete one početne vežbe zagrevanja koje vaš um i telo najbolje uvode u praksu.

Za uspostavljanje lične prakse potrebno je vreme. Lična praksa je neophodan korak osamostaljenja u jogi. Budite strpljivi, imajte razumevanja za sebe. Nemate gde da stignete, ali imate šta da otkrijete. Uživajte. 🙂  

NE ZABORAVITE:

Kičma je najvažnija, i nikada ne radite ono što bi moglo da ugrozi njen integritet.  Čuvajte ne samo zglobove, već sve svoje sisteme. 

Držite se asana koje znate i koje ste na časovima ruzameli. Kada sami istražujete, budite oprezni.

Pročitajte članak Džoela Kramera. Ako ste ga pročitali, pročitajte ga opet, kao da vam je prvi put.

Namaste 🙂

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s